Zelená voda sa opäť zelená...

10.03.2015 19:19

Obyvateľom stredného Považia je pojem Zelená voda dobre známy. Vodná nádrž situovaná neďaleko Nového Mesta nad Váhom láka návštevníkov nielen neodolateľne zelenou vodou, ale najmä krásnym prírodným prostredím. V rekreačnom areáli s názvom Zelená voda sa nachádzajú moderné ubytovacie a stravovacie zariadenia, ale predovšetkým je tu mnoho možností pre športové vyžitie sa. Okrem trblietajúcej sa vodnej plochy, ktorá slúži milovníkom vodných športov, sú návštevníkom k dispozícii ihriská na plážový volejbal, vodný futbal, tenisové kurty, minigolf, dokonca aj možnosť vyskúšať si jazdu na koni, či hippoterapiu,... V letných mesiacoch sa tu organizujú známe hudobné festivaly.

Zelená voda je pýchou obyvateľov Nového Mesta nad Váhom. Nachádza sa totiž len 2 kilometre od mesta a považuje sa za jednu z najvhodnejších prírodných vodných nádrží na kúpanie na Slovensku. Kvalita vody v nádrži je pravidelne sledovaná a vyhodnocovaná, rozbory vody prinášajú spoľahlivé informácie obyvateľom Slovenska  počas celého leta. V čom je teda problém? Či už je jar, leto, jeseň, alebo zima – Zelená voda trpí stále rovnako,... Kolobeh sa, na nešťastie, pravidelne opakuje,...

DSCN9768

Každoročne s príchodom jari ožíva tento kúsok čarovnej krajiny. Bohužiaľ, posledné stopy snehu odkrývajú množstvo odpadu. Stopy takzvaných milovníkov prírody, ktorí tu nechali svoju vizitku. Zdá sa byť už pravidlom, že ľudia nevedia oceniť, čo im príroda ponúka. Takých jazier, ako je Zelená voda, je na Slovensku len niekoľko.

            Miesto, na ktoré by dnes mohli byť ľudia hrdí, mnohí občania berú ako samozrejmosť. Škoda len, že samozrejmosťou nie je pre nich aj ochrana tohto kúska prírody. Hoci vedenie mesta venuje pozornosť čistote a údržbe vodnej plochy, blízke okolie je „v rukách“ návštevníkov, či obyvateľov okolia. Najpálčivejším obdobím roka je leto, obdobie dovoleniek a prázdnin. Stále sa nájdu na Zelenej vode miesta, na ktorých je poznať nepeknú návštevu ľudí. Porozhadzované odpadky, plastové fľaše, papiere, konzervy a rôzny iný, aj domový odpad. To všetko je  možné nájsť v okolí tejto vodnej nádrže. No mladí ľudia z nášho mesta si začínajú uvedomovať, že to takto ďalej nejde.

DSCN9734

Študenti Gymnázia Milana Rastislava Štefánika v Novom Meste nad Váhom vedia, kde sú ich priority. Na neporiadok sa už viac nemohli pozerať a tak spolu s pani profesorkou PaedDr. Michaelou Zenkovou chytili veci do vlastných rúk.  Členovia environmentálneho krúžku v ich škole sa rozhodli riešiť problém aktívne. Po ukončení letnej sezóny, v októbri 2014 venovali jeden deň upratovaniu a čisteniu okolia Zelenej vody. Vyzbierali odpad v bezprostrednej blízkosti jazera. A nielen to. Ako správni environmentalisti tento odpad zároveň  separovali. Výsledok ich snaženia bol badateľný už za pár hodín. Študenti mali radosť, keď videli, aký veľký kus práce urobili a ako tým pomohli životnému prostrediu a okoliu v ktorom žijú.

DSCN9779

Takýto počin by mohol byť motiváciou nielen pre ostatných študentov gymnázia, ale aj pre všetkých ľudí. Mnohí spoluobčania im vyjadrili obdiv za to, ako im záleží na čistote mesta i okolia. Členovia environmentálneho krúžku pani profesorky Zenkovej poukázali na problém, ktorý je dnes veľmi aktuálny -  venovať väčšiu pozornosť ochrane prostredia. A ukázali aj  spôsob, ako začať – vo svojom najbližšom okolí. Veď aj veľké veci začínajú malými postupnými krokmi. Zostáva len dúfať, že ďalšie podobné aktivity na seba nedajú dlho čakať. Za vzorný príklad patrí týmto aktívnym študentom veľké poďakovanie. Veď aj ich zásluhou sa areál Zelenej vody opäť zelená...