Varovné signály

11.06.2016 17:13

Životné prostredie treba chrániť. Počúvame to z každej strany, obklopujú nás samé články, rozhovory, dokumenty, kde sa dozvedáme, aké zlé následky čakajú našu Zem, ak sa bude situácia vyvíjať týmto spôsobom aj naďalej. Hrozí nedostatok pitnej vody, ľadovce sa roztopia, nastanú horúčavy a suchá, vyhynie mnoho živočíchov, veľa krajín bude zaplavených... Recyklácia odpadu nie je až taká samozrejmá ako sa zdá. Vysoká populácia predstavuje množstvo potravy, pôdy, vody, kyslíka a naša Zem nebude v budúcnosti schopná toľko ľudí vyživovať. Ľudia prestali žiť s prírodou, utekajú z dedín do miest, podliehajú stresu, domov chodia unavení a vyšťavení. Veľmi premýšľajú, všetko analyzujú a hoci sú ľudské mozgy plné myšlienok, je medzi nimi len málo takých, čo sa zameriavajú na životné prostredie a na jeho ochranu. Nie všetci ľudia sú však voči životnému prostrediu ľahostajní. No stále to nie je dosť na záchranu planéty a nastolenie rovnováhy, aká tu bola kedysi. Mladí reportéri sa zamerali na svoje okolie a všimli si, že vo väčších mestách i menších obciach postupne pribúdajú kontajnery na separovaný odpad. "Na rozdiel od minulosti, kedy sa v obci zbierali plastové fľaše jednorazovo, v určitých termínoch, ľudia si postupne zvykli, že pribudli nové kontajnery a plasty už nemusia skladovať a čakať na odvoz, ale môžu ich vyhodiť hneď," povedal zástupca starostu obce Bošáca pán Daniel Bradáč. "Ak chceme pomôcť, mali by sme všetci. Ak chceme zachrániť Zem a uchovať ju pre ďalšie generácie, mali by sme sa spojiť a chrániť to, čo nám umožňuje vôbec existovať. Pretože keď sa naša atmosféra zničí toxínmi, výparmi alebo plynmi a my nebudeme môcť dýchať, bude neskoro si niečo vyčítať." Táto myšlienka, stojí za povšimnutie. Mladí reportéri sa zamysleli nad týmito slovami a spýtali sa spolužiakov, či si uvedomujú environmentálne problémy v súčasnosti a ich dopad do budúcnosti. Prekvapilo ich, že mnohí z nich sa nad touto otázkou nikdy nezamýšľali. Jeden zo spolužiakov povedal: „Sám by som s tým aj tak nič nespravil a nemá zmysel aby som triedil odpad alebo behal z vrecami po lesoch a zbieral odpadky po ostatných. To by bolo zbytočné.“ Bohužiaľ, našlo by sa veľa ľudí s podobným pohľadom na situáciu, lenže tento názor nie je správny, pretože keby si to povedali všetci, tak sa naozaj nič nezmení.

Novovotvorené zberné miesta pre separovaný odpad v obci Bošáca.


Ako už bolo povedané, v obci Bošáca pribudli kontajnery na separovaný odpad. Mnohí ľudia si však stále nezvykli, že separovaním odpadu môžu veľmi pomôcť našej planéte. Pri prechádzke obcou boli nájdené v kontajneroch neroztriedené smeti. Na druhej strane, našli i ľudí, ktorí odpad separujú. Keď sa spýtali jednej pani, prečo triedi odpad, vyslovila zaujímavé názory. Porovnala stav Zeme k stavu ľudí. „ Zem môže tiež ochorieť, rovnako ako ľudia“, povedala. Rozrozprávala sa a jej myšlienky by sa dali zhrnúť do niekoľkých viet: Ľudia chodia na preventívne prehliadky aby predišli chorobám. Ak niečo nie je v poriadku, lekár im pomôže, poradí im čomu sa treba vyvarovať a ako sa majú o seba starať aby u nich žiadna potenciálna choroba neprepukla a úplne ju zneškodnili. No nájdu sa aj ľudia, čo tieto prehliadky zanedbávajú. Nevšímajú si ani prvé príznaky a ak je nejaký problém, napríklad že majú bolesti, snažia sa ich ignorovať. Prídu až keď je veľmi neskoro a často je liečenie zdĺhavé, v najhoršom prípade im už niet pomoci.

Pohľad na obec Bošáca zo Zabudišovej.

Teraz späť k našej Zemi. Sama sa chrániť nemôže, ani nemá možnosť. Ekológovia, ktorých môžeme nazvať ako jej lekárov, sa jej snažia pomôcť, poukazujú na jej príznaky a varovania. Zem svoje bolesti neignoruje, sama na ne občas upozorní. "Ale stále sme to my – ľudia kto jej musí pomôcť," ukončila svoje rozprávanie pani, ktorá napriek svojmu vyššiemu veku by mohla byť príkladom pre mnohých mladých ľudí.

Obec Bošáca
Ľudia síce stav Zeme zanedbali, nevzali ju na preventívnu prehliadku, nepočúvali ju ani keď sa viackrát sťažovala, ale bojuje statočne a má silnú imunitu. Treba jej však dopriať odpočinok a postarať sa o ňu. Je dôležité, aby bola odvrátená zlá a bolestivá choroba, ktorá
ju čaká. Hoci sa naša Zem bráni aj sama, treba jej pomôcť pretože každému raz dôjdu sily. Ľudstvo si však musí uvedomiť, že keď naša planéta ochorie tak, že sa jej nebude dať pomôcť, následky si ponesieme všetci. To je jedným z dôvodov, prečo mladí reportéri pre životné prostredie skúmajú problémy okolo seba, všímajú si ich a chcú na ne poukázať a hľadať riešenia.
Na záver jedna, možno trocha deprimujúca myšlienka: "Ak ničíme planétu, ničíme aj seba".