Reportéri pod vedením profesionálov tvorili reportáže pre čistejšiu Zem

23.10.2016 19:09

Posledné úpravy článku. Autor: M. Zenková

Mladí reportéri sa stretli v Trenčíne na otváracom workshope k novému ročníku kampane Litter Less - Menej odpadu. Počas neho sa učili písať krátku správu o odpadovom probléme, ktorý v súčasnosti trápi ich okolie. Pomáhali im s tým profesionálni žurnalisti.

Nádejní novinári sa 18. októbra zúčastnili workshopu „Ako spoluvytvárať médiá“, ktorý organizovalo Centrum environmentálnych aktivít Trenčín v rámci kampane LITTER LESS pre menej odpadu. Mladých reportérov usmerňoval a viedol tím skúsených novinárov.

Eva Mišovičová zastupovala píšucich reportérov, fotografiu mal na starosti Radovan Stoklasa a video Marek Janičík. "Odkedy som pri tomto projekte musím povedať, že mladí ľudia stále viac a viac  prichádzajú na chuť tejto téme. Myslím si, že je veľmi dôležité motivovať mladých ľudí, aby písali o environmentálnych problémoch, pretože je to oblasť, ktorej doteraz v žurnalistike nie je venovaný dostatočný priestor", vyjadrila sa Eva Mišovičová.

Na začiatku akcie si reportéri pozreli videá z trenčianskeho BIO jarmoku 2016, pripravené ich kolegami zo škôl z Trenčína a Novej Dubnice. Dozvedeli sa, že jarmok bol spojený s ochutnávkami bio i nebio potravín z okolia a vyhlásením výsledkov súťaže Slovenská biopotravina roka 2016.

Reportéri sa oboznámili s harmonogramom kampane LITTER LESS a zapojenými školami. Zaujalo ich, že okrem Slovenska je do kampane zapojených aj 12 krajín z celého sveta, medzi ktoré patrí napríklad Austrália, Čína, Izrael alebo Rumunsko.

Kým študenti pracovali na písaní správ, pedagógovia, ktorí ich sprevádzali, dostali pokyny k  tohtoročnému priebehu kampane. Koordinátori kampane z CEA Trenčín predstavili YRE metodiku štyroch krokov: skúmanie problému, hľadanie riešenia, publikovanie a šírenie reportážneho príspevku. Každý účastník workshopu dostal leták, ktorý im bude pomáhať pri spracovaní príspevkov.

Na záver workshopu si jeho 51 účastníkov z 11 škôl pozrelo päť dokončených článkov na tému minimalizácie odpadu v regióne Trenčína.

Michal Bartek, Mladý reportér z Gymnázia M.R.Štefánika, hodnotí workshop pozitívne: „Tento workshop mi poskytol nový pohľad na životné prostredie. Okrem toho pozitívna atmosféra, priateľský kolektív, tím žurnalistov ochotných usmerňovať  a pomáhať, toto všetko sú vynikajúce aspekty tohto podujatia. Pevne verím, že povedomie o tejto kampani sa rozšíri najmä v radoch mladých ľudí, ale aj v u starších, pretože životné prostredie sa týka nás všetkých", uviedol.