Počet mladých reportérov pre životné prostredie narastá.

12.05.2016 15:00

V stredu, 11.mája 2016, sa v rámci kampane Litter Less - Menej odpadu v priestoroch Gymnázia M. R. Štefánika v Novom Meste nad Váhom konal Komunitný akčný deň. V tento deň sa žiaci zapojení do programu Mladí reportéri pre životné prostredie postarali o to, aby vzbudili o tento program záujem aj u svojich mladších spolužiakov. 

Nástenka s príspevkami, ktoré súťažili v tomto ročníku YRE.

"Minulý rok sme sa pokúsili naučiť deti z materských škôl ako separovať odpad. Tento krát  bolo naším cieľom priblížiť program Mladí reportéri pre životné prostredie študentom z nižších ročníkov osemročného gymnázia," povedala koordinátorka programu, profesorka Zenková. Tak ako aj minulý rok, pre žiakov bol pripravený zaujímavý program. Na študentov prímy, sekundy a tercie čakalo niekoľko zaujímavých stanovíšť. Starší študenti - mladí reportéri z tretieho ročníka, si pre nich pripravili prezentáciu, aby ich oboznámili, ako sa môžu do programu zapojiť: "Okrem prezentácie programu sme im ukázali víťazné príspevky z kategórie 11-14 rokov z iných škôl. Snažili sme sa, aby prezentácia bola pre nich i poučná z hľadiska environmentálnych tém." Žiakov čakal i malý "Envirokvíz", vďaka ktorému sa dozvedeli, napríklad i to, koľko stromov zachránia, ak sa zapoja do zberu papiera, ktorý škola organizuje niekoľkokrát v roku.

Žiaci prímy riešia kvíz.

Nechýbali ani tvorivé úlohy, ktoré si pripravili žiačky druhého ročníka a sexty. Žiaci skladali obrovské puzzle a učili sa správne triediť odpad. Veľký úspech mala aktivita, kde si žiaci mohli vyrobiť vlastný recyklovaný papier. Ten budú ešte neskôr ozdobovať na hodinách výtvarnej výchovy. Poslednou pripravenou aktivitou bolo sadenie kvetov pred školou a úprava oddychovej časti areálu školy.

Dievčatá zo sekundy vyrábajú recyklovaný papier.

Podľa vyjadrení mladších gymnazistov sa dá predpokladať, že v budúcom i ďalších školských rokoch budú mať terajší Mladí reportéri z gymnázia nástupcov. Dokonca niektorí z nich už majú predstavu o svojom "projekte" do budúceho ročníka. 

Školský časopis Slovo obsahuje všetky tohtoročné príspevky v súťaži YRE.

Tento deň teda splnil svoj cieľ a žiaci nielen získali nové poznatky o životnom prostredí, ale pomohli skrášliť prostredie nášho gymnázia. Reportéri veria, že v ďalších číslach školského časopisu sa objaví viac príspevkov o životnom prostredí i od ich mladších spolužiakov.